Новини - България

Лекари от УМБАЛ „Свети Георги“ ще преглеждат бежанците в Харманли
Прочетена: 255 пъти

От 5 до 9 декември лекари и медицински сестри от Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ отново ще извършва прегледи в центъра за бежанци в Харманли, съобщиха от лечебното заведение. В екипа, който ще работи там, са включени лекари от различни медицински специалности – „Паразитология“, „Инфекциозни болести“ и „Дерматология“.

 

От болницата уточняват, че скринингът е част от графика на Министерството на здравеопазването, в който в различни периоди лекари от няколко болници ще извършват посещения и прегледи в бежанския център.

 

Преди седмица екип от Клиниката по инфекциозни болести на Университетска болница „Свети Георги“ посети лагера и в продължение на два дни беше направен скрининг на над 200 души. Установени са няколко случая на варицела, пневмония и гнойна ангина.

 

За периода 2015 г. и 2016 г. до днешна дата в Клиниката по инфекциозни болести са преминали и са лекувани общо 17 пациенти с малария и лайшманиоза.

 

През 2015 г. с малария са приети 4-ма пациенти - трима български граждани и един бежанец. Само един бежанец с кожна лайшманиоза е хоспитализиран през януари 2015 г. Той е бил от центъра за бежанци в Харманли.  През настоящата година са приети и лекувани 9 души с малария – 2 български граждани и 7 бежанци. Трима от чужденците са от лагера в Харманли. С висцерална лайшманиоза са хоспитализирани само трима пациенти - български гражданин.





Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития