Новини - България

Лекари от цялата страна ще протестират в София
Прочетена: 445 пъти

Общонационалният протестен митинг, организиран от Български лекарски съюз (БЛС), ще се проведе от 15:00 ч. днес на площад "Независимост", пред Министерски съвет. Той ще се проведе под надслов „Истинска реформа за истинска медицина“. За протеста в София ще пристигнат медици от цялата страна. Всички 28 регионални колегии на БЛС организират лекарите по места и ще пристигнат в столицата с автобуси.

 

Въпреки очакваното масирано присъствие на медици на националния протестен митинг в София, от съсловната организация обещават да няма затворени лечебни заведения и да не се ограничава достъпа на пациентите до медицинска помощ.  

 

Лекарите излизат на улицата заради случващото се в системата на здравеопазването – налагане на служебен рамков договор чрез подписване на анекс към НРД – 2015 г. и „неясните правила за отчитане и заплащане на медицинската дейност в болничната помощ“. 

 

Протестът на медиците се очаква да бъде подкрепен от пациенти. Центърът за защита на правата в здравеопазването подканва във „Фейсбук“ българските граждани да се включат в митинга пред Министерски съвет. Те обаче ще протестират под надсловИскаме реформа, а не имитация“.

 

Заради националния протестен митинг на лекарите се въвежда промяна в движението в централната част на столицата. От 12.00 часа до приключване на събитието се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Александър Невски”. От 13.30 часа до приключване на протеста се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и ул. „Оборище”.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития