Новини - България

Лекари от "Св. Анна" спасиха живота на бременна жена с емболия
Прочетена: 2155 пъти

Лекари от столичната болница „Св. Анна“ успяха да спасят бременна жена с белодробна емболия и бебето й. Кардиологът доц. Васил Велчев и акушер-гинекологът д-р Красимира Жекова са направили изключително рядка инвазивна процедура, съобщиха от лечебното заведение.

 

Жена от София е приета в Родилно отделение на „Св. Анна“, бременна в девети месец, с тежък белодробен тромбоемболизъм. Налагат се спешни изследвания и реанимационни действия. Още в самото начало лекуващият екип прави всичко възможно да бъде спасен не само животът на майката, но и на още нероденото й дете. Жената е на 41 години и това е нейната първа, силно желана и дългоочаквана бременност.

 

След стабилизиране състоянието на пациентката и при непрекъснат мониторинг на състоянието на плода е направена животоспасяващата инвазивна процедура – поставяне на филтър в долна празна вена. Напредналата бременност допълнително усложнява задачата на инвазивния кардиолог доц. Велчев, поради притискане на кръвоносните съдове от уголемената матка. Самият той сподели, че в солидната му лекарска практика това е първи подобен случай. Поставеният във вената филтър осигурява безопасността на пациентката по време и след оперативното раждане на детето.

 

Три дни по-късно, на 29-ти август, на бял свят се появява напълно здравият Пресиян. В момента и майката, и новороденото са в отлично здраве и се възстановяват успешно, отбелязват от болницата.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития