Новини - България

Лекари от Русе признаха: Кръвта с малария не е изследвана
Прочетена: 337 пъти

Дарената кръв, която преди дни заради с малария възрастен пациент в Русе, не е била изследвана за наличие на заболяването. Признанието е на русенски лекари, съобщава Българската асоциация за закрила на пациентте, цитирайки регионални медии.

 

Мъжът е бил приет в тубдиспансера в Русе с пневмония, но след кръвопреливането състоянието му рязко се влошава. По-късно пациентът умира, а лекарите установяват, че причината за смъртта е инфекция, предизвикана от малария. Оказва се, че прелятата кръв е съдържала плазмодий на заболяването, но не е била предварително тествана за него.

"Големият проблем е, че това е редовна практика в Русе. Във ВМА в София, например, на дарената кръв се правят изследвания по 20 показателя. Тук няма пълни изследвания – не е ясно дали поради липсата на средства или се спестява процедурата. Сляпо се вярва на данните в анкетната карта, която се попълва от кръводарителя. Ако там пише, че няма болести, се приема, че е така. Това е наистина плашещо", коментират лекари от дунавския град, пожелали анонимност.

Признанията им е потвърдил и заместник-министърът на здравеопазването в оставка д-р Ваньо Шарков. По думите му кръвта е изследвана в Районния център по трансфузионна хематология за наличие на хепатит, СПИН и сифилис, но не и за малария, защото няма такава практика.

 

По скандалния случай е назначена проверка, която трябва да покаже кой има вина за смъртта на възрастния човек. Медици от областния град обясниха, че има вероятност да се окаже, че маларията не е убила пациента, а само е усложнила положението му по време на пневмонията.

"Вероятно е пропуск в системата. Не сме виждали такъв случай, очевидно е, че някъде се е получил пропуск", коментира шефът на тубдиспансера в Русе д-р Светослав Дачев.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития