Новини - България

Лекари от КОЦ – Пловдив: Върви кампания за дискредитирането ни в полза на частни болници
Прочетена: 594 пъти

Комплексният онкологичен център (КОЦ) в Пловдив е обект на „организирана, грозна и мощна корпоративна атака“. Това обясниха днес управителят д-р Красимир Вальов и лекари от лечебното заведение на пресконференция във връзка с разследването на „Господари на ефира“, в което се показват документи за извършени операции на пациенти и отстраняване на органи без това да е необходимо. По думите им от няколко седмици срещу тях върви кампания за дискредитиране на общинското лечебно заведение. Целта била то да се закрие и да останат само частни онкоболници, като работещите в КОЦ-Пловдив бъдат изкарани „касапи и убийци“, пише trud.bg. Медиците отказаха да уточнят кой точно е поръчал атаката и добавиха, че истината скоро ще излезе наяве.

 

Д-р Красимир Вальов съобщи също, че е сезирал пловдивската прокуратура за натиск на адвокати върху една от пациентките в здравното заведение. По думите му юристите са предлагали пари на жената, за да изнесе резултатите от хистологичните си изследвания.

 

От КОЦ-Пловдив уточниха, че за последната година и половина не са получавали нито едно официално оплакване на пациенти.

За 22.50 лв. по клинична пътека, давани от НЗОК, няма да осакатяваме жени, защитиха се лекарите.

През 2015 г. през онкодиспансера са преминали над 59 000 пациенти, като процентът на хистологични несъответствия е сведен до 0,58%. В други болници този процент е над 2,5. Петте изнесени от „Господари на ефира“ случая влизали именно в тези 0,58%, пише Monitor.bg. Нито един от показаните в предаването пациенти не е подавал жалба срещу лекарите или лечебното заведение, дори не са се оплаквали, обясняват медиците.

„Никой от нашия персонал не е искал да осакати болния. В един от случаите става дума за доброкачествен тумор, който имитира злокачествения като поведение и който лесно може да бъде сбъркан с рак. Чувстваме се омерзени от нападките, че работим в Средновековието”, изразиха недоволството си лекарите. 

За първите три случая от разследването на 21 октомври е сформирана 5-членна комисия начело с проф. Мариана Янева. До 31 октомври комисията е излязла със становище, че лечебно-диагностичния процес на трите пациентки и стандартите по „Медицинска онкология”, „Медицинска АГ” и „Хирургия”са спазени. По думите му проверката на Медицинския одит в онкодиспансера е била на 21 октомври и констатациите на одитиращите били същите.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития