Новини - България

Лекари настояват за индивидуални партиди в НЗОК, които да се унаследяват
Прочетена: 60807 пъти

Всички осигуряващи се на 8% да имат индивидуална партида в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) с натрупване, неприкосновеност и с право на унаследяване и възможност за преотстъпване на нуждаещи се. За това настоява Регионалната колегия на Български лекарски съюз (РК на БЛС) в Пловдив в писмо до парламентарните комисии по бюджет и финанси, по труда и социална политика и по правни въпроси. Писмото е адресирано и до народните представители д-р Димитър Шишков, д-р Катя Попова, д-р Джевджет Чакъров и д-р Христо Грудев, до БЛС и останалите Регионални колегии на съсловната организация в страната.

„Убедени сме, че само с индивидуални партиди е възможен контрол от страна на здравноосигурените лица и изпълнителите на медицински дейности, обвинявани в годините за източване на НЗОК“, посочват медиците от Пловдив.

Предложението на колегията не се отнася за осигуряваните от държавата лица, за които към настоящия момент по солидарния модел в касата влизат по 4, а не по 8%.

 

В същото писмо медиците от Пловдив излизат с предложение и по отношеие на въвеждането на пръстовия идентификатор в лечебните заведения. Те настояват лечебните заведения, разполагащи с четци за лични карти, да ги предоставят на НЗОК и Министерството на здравеопазването, а в замяна да получат безвъзмездно устройства за пръстова идентификация. Целта е – запазването на финансовата стабилност на лечебните заведения.

 

Пълният текст на писмото можете да прочетете ТУК.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития