Новини - България

Лекари и родители с апел към институциите за създаване на педиатрична болница
Прочетена: 272 пъти

Инициативен комитет призова държавните институции за изграждане на голяма многопрофилна болница в София, която да обедини диагностичната и лечебна дейност по всички педиатрични специалности. Зад каузата Бълагрската педиатрична асоциация (БПА), над 30 граждански организации, 80 лекари, общественици и граждани.

 

Според участниците в пресконференцията е непростимо София да бъде единствената европейска столица, в която няма такова профилирано детско лечебно заведение, а педиатричната помощ да продължава да бъде разпръсната  в 14 различни болници. Педиатрите уточниха, че има драстични случаи на бебета и малки деца, които обикалят за изследвания и консултации по 5-6 отделения и клиники, разпръснати в четирите краища на града, докато получат диагноза и лечение. Понякога това се слувало в условията на висок риск, защото състоянието на болното дете налага транпсортиране в условията на тежък градски трафик, бързи реакции и адекватно поведение.

 

Специализантът по детски болести д-р Таня Андреева коментира, че тя и колегите й започват деня си в една клиника, после се местят в друга, а вечер и нощем дежурят в трета. По думите й една многопрофилна болница предлага друго ниво на обслужване, което съотвества на съвмеременните стандарти в медицината и едновременно спестява много притеснения на родителите.

„Факт е, че в немалко случаи грижите около болното дете, безкрайните пътувания и премествания, дългото търсене на подходящия специалист се оказват пагубни за семейството и то просто се разпада. Болестта на детето е болест на цялото семейство и този аспект на проблема не трябва да се пропуска“, допълни д-р Ева Борисова, председател на Асоциация „Родители“.

Тя апелира за отговорно отношение на държавата към детското здраве и за формирането на политики и подходи, които ще гарантират лесен достъп, качествена диагностика и лечение на децата от цялата страна.

„Факт е, че у нас вече има 380 – 400 болници, голяма част от тях бяха  създадени  в последните 30 години, но нито една не е детска и затова има обяснение – тази дейност не  е печеливша“, каза председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ.

Той поясни, че тази разпръснатост води до липса на координация и затруднява обучението на млади спецалисти. Едновременно с това се губи възможността да имаме един голям център, в който да се формират политиките в областта на детското здраве. Проф. Пилософ припомни, че проблемът има и много дълга предистория – още през 1978 г. е започнало строителство на корпус в Александровска болница, което бързо е спряло, в края на 80-те години на миналия век са правени опити да бъде реконструирана бившата профсъюзна школа на Горнобански път, а през 2002 – 2003 г. се е родила идеята за т.нар. Царска болница, която бързо е замряла. Инициативата е подета отново от Българската педиатрична асоциация, която през 2012 г. отправя Апел  към институциите, като в началото на 2013 г. Министерството на здравеопазването излиза с решение, в което потвърждава необходимостта от такова лечебно заведение и изразява одобрението си да бъдат предприети действия в тази посока. Поради честата смяна на правителства след това обаче реално не се случва нищо.

 

Идеята на инциативния комитет е отговорните институции да бъдат запознати със съвременната концепция за детски многопрофилни болници, която фокусира върху идеята на детски здравни паркове, които предлагат най-добрите условия за комплексна диагностика, лечение, рехабилитация, психологическа помощ и социални услуги, съсредоточени на едно място. „Детски здравен парк“ е и концепцията, която комитетът лансира в публичното пространство с намерението тя да бъде предложена на вниманието на цялото обществото в търсене  на подкрепа и активни действия.              

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития