Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - Свят

"Лекари без граници" връщат парите на Европейския съюз
Прочетена: 364 пъти
Саманта Морин от "Лекари без граници" обгрижва пострадало дете при бомбардировките в Ивицата Газа през юли 2014 година. Снимка: "Лекари без граници"

В знак на протест срещу миграционната политика на Европейския съюз (ЕС) благотворителната организация "Лекари без граници" обяви, че повече няма да се възползва от финансовата помощ на общността, съобщи "Ройтерс". Става дума за 37 млн. евро финансиране от държавите от ЕС и 19 млн. евро от европейските институции за цялата 2016 година.

 

Решението е продиктувано от "сделката" между ЕС и Турция, по силата на която Анкара се съгласи отново да приема мигранти от Гърция, стигнали до там по море с трафикантски лодки. Според "Лекари без граници" това противоречи на основните принципи за осигуряване на помощ за нуждаещите се и застрашава цялостната концепция за бежанците. 

 

 

Към днешна дата броят на бежанците от войната в Сирия, които успяват да стигнат до Европа, е най-голям от Втората световна война насам, съобщават международните медии. Над 213 000 мигранти са дошли през Средиземно море, а около 2 850 са загинали във водите му от началото на тази година.

Коментари

май 2022

ПВСЧПСН
      
     

Събития

Няма събития