Новини - България

Лекар – втората най-предпочитана професия у нас
Прочетена: 276 пъти

Лекар и компютърен специалист са най-предпочитаните професии в България през последното десетилетие. Това сочи изследване на „Алфа Рисърч“, проведено в периода 12-22 юни сред 1024 пълнолетни българи, цитирано от в. „Труд“. Подобно проучване е проведено и през 2008 г. Сравняването на данните показва, че за този период интересът към медицината все пак е спаднал с 2%, за разлика от IT-специалностите, чиито интерес е нараснал с 8% - от 28% на 36%.

„Ако този тренд е индикатор за доброто състояние, увеличаващия се брой компании и популярността на IT-сектора, то перспективите пред кадровото обезпечаване на медицинските грижи са повече от тревожни. Особено ако се отчете и емиграцията на лекари и медицински сестри", казват от „Алфа Рисърч".

На практика през последните години страната ни се е превърнала в инкубатор за Стария континент и го захранва с високоспециализирани кадри. Годишно лекарите, които напуска България, са около 500 и се равняват на 90% от студентите от завършващите випуски, признават експерти пред „Труд".

 

След IT-специалист и лекар на трето място в класацията се нарежда икономист.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития