Новини - България

Лекар приема и изписва пациенти от болницата в Русе, докато е в чужбина
Прочетена: 1098 пъти

Лекар от Университетската многопрофилна болница за активно лечение в Русе е приемал и изписвал пациенти, докато в същото време е бил в чужбина. За случая разказва предаването „Господари на ефира“. Става въпрос за д-р Павлина Конукчиева от отделението по физиотерапия. Случаят е констатиран при рутинна проверка на Регионалната здравноосигурителна каса.

„Явно е било предварително замислено да бъде така, защото при нашата проверка се установиха празни направления за хоспитализация с нейния подпис, докато тя реално не е на работа“, каза директорът на РЗОК Русе Калоян Копчев.

Той обясни, че според условията на касата, трябва да има поне един физиотерапевт, за да може едно лечебно заведение да приема пациенти по съответните клинични пътеки. Такъв е случаят с русенската болница - д-р Конукчиева е единственият лекар с такава специалност, който се води на работа там.

 

РЗОК са доказали, че в дните, в които не е на работа, са приети и изписани 36 души. Стойността на клиничните пътеки, по които са хоспитализирани тези пациенти, е 14 160 лв.

 

Санкцията, която касата може да наложи в случая, е да прекрати договора с лечебното заведение по съответните клинични пътеки. Това вече е направено. Освен това е подаден сигнал и до прокуратурата.

 

Директорът на УМБАЛ Русе д-р Иван Стоянов каза, че е поискал обяснение от д-р Конукчиева. Тя е казала, че е приела пациентите и те не са изписвани преди нейното връщане в България.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития