Новини - Свят

"Ледената кофа" помогна: Откриха нов ген, стоящ зад болестта на Лу Гериг
Прочетена: 392 пъти

Предизвикателството с ледената кофа, което предизвика голям бум преди 2 години в интернет чрез пускане на видеоклипове, показващи как различни хора заливат главите си с ледено студена вода, събра милиони долари. Средствата са помогнали за откриването на нов ген, стоящ зад болестта на Лу Гериг, известна още като амиотрофична латерална склероза, съобщава Ройтерс.

 

Към днешна дата не е ясно колко души в света страдат от болестта, станала популярна благодарение на предизвикателството „ледената кофа”. В кампанията се включиха много знаменитости, сред които Тейлър Суифт, Ким Кардашиян, Елън де Дженерис, Бенедикт Къмбърбач и др. А клипчетата с предизвикателствата от 2014 година породиха 220 милиона гледания в социалните мрежи.

 

Дарените в рамките на инициативата средства бяха събрани за финансирането на изследванията на болестта на Лу Гериг от американската Фондация за амиотрофична латерална склероза, която финансира най-мащабното изследване в тази област. Благодарение на него е идентифициран нов ген NEK1, който е свързан със заболяването.

Коментари

юни 2023

ПВСЧПСН
   
  

Събития

Няма събития