Новини - България

Лъжат пациентки с ендокринни заболявания със скъпи ин витро процедури
Прочетена: 423 пъти

Ин витро клиники в страната обещават бебета на жени с ендокринни заболявания, спестявайки им истината, че преди да овладеят състоянието си, трудно ще забременеят.

 

Гинеколози умишлено се възползват от незнанието на жените, за да приберат парите им за манипулацията по асистирана репродукция, предупреди Мариана Александрова, председател на Сдружение "Диабет, предиабет и метаболитен синдром".

"Проблемът е, че някои от тези ин витро процедури изобщо не е трябвало да се правят, защото двойката или няма никакъв шанс, или шансът й в момента преди лечение и стабилизиране на ендокринното заболяване е нулев. Тоест, гинекологът се интересува да направи процедурата, бърза да се вземат парите. Само че тези жени след тези працодури казват: "Ние сме ограбени, нас ни измамиха" и има дори опити за самоубийство", алармира Александрова. 

В зависимост от конкретния случай една ин витро процедура може да струва между 4 000 и 10 000 лв., но преди да бъде започната, пациентките с метаболитни заболявания задължително трябва да се консултират с ендокринолог, защото са с по-висок рисков фактор при асистирана репродукция. Задачата на специалиста е да компенсира отклоненията в състоянието им, за да имат шанс да забременеят.

 

Освен това съществуват и рискове за здравето на жените с метаболитни проблеми. Много от клиниките използват високи дози за хормонална стимулация, които могат да разбият една нездрава ендокринна система. И връщането назад в здравословното състояние на пациентката може да коства месеци, а може да продължи и години до края на живота й, допълва Даниела Христова от сдружението.

"За пример мога да дам, че една стимулация с доза от 150 милиграма и с блокираща инжекция за три дни за жена с ендокринно заболяване и с проблем с хипофизата и диабет, струва около 250 лева. Предишните процедури са стрували от порядъка на 3-4 хиляди, което ни води на мисълта, че се изписват високи дози медикаменти, блокира се хипофизата за много дълъг период и това е в името на високите цени на медикаментите. В България нямаме политика за дотиране на тези медикаменти и това донякъде води до спекулации", разказва за проблема Христова.

По този повод от сдружението настояват за въвеждане на правила, които да осигурят по-голяма прозрачност в работата на ин витро клиниките в страната, както и за задължителни прегледи при ендокринолог на жените с метаболитни проблеми.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития