Новини - България

КЗК започва проверка срещу Марешки за нелоялна конкуренция
Прочетена: 297 пъти

Варненският аптечен бос и кандидат за президент на България Веселин Марешки ще бъде обстойно проверен от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за нелоялни търговски практики. Антимонополният орган излезе с решението си вчера, след като се самосезира по прекратено наказателно производство по досъдебно производство на прокуратурата. 

 

Разследващите органи са търсили доказателства за това, че в периода 2013-2014 г. Марешки и неговите сътрудници (Пламен Христов и Кръстина Таскова) са заплашвали собственици на аптеки, че ако не поръчват лекарства от дистрибутора "Фармнет" АД, до обектите им ще бъдат разкрити нови аптеки (с логото "Супер нова" за Северна България и "Лидер" за Южна България), които ще продават медикаменти на многократно по-ниски цени. Другата отправяна заплаха е била, че на същите ще бъдат пращани проверки от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), което в крайна сметка ще разруши бизнеса им.

"От доказателствата по делото не може да се направи извод В. Марешки и търговски представители на негови фирми да са участвали в престъпно сдружение по смисъла на чл. 321 от НК или В. Марешки да е осъществил престъпления по чл. 214 или 143 от НК. Посочва се, че така извършените действия от В. Марешки и неговите сътрудници представляват нелоялна конкуренция по смисъла на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) и с оглед установяване на нарушения на ЗЗК, постановлението се изпращана КЗК за извършване на проверка по изложените случаи и ангажиране на административнонаказателната отговорност на съответните лица", се посочва в решението на антимонополния орган.

От КЗК уточняват, че са налице "основателни съмнения за извършени недобросъвестни действия от страна на представители на "Фармнет" АД, които увреждат или могат да увредят интересите на конкурентите". С тези мотиви антимонополният орган образува производство за проучване на евентуално извършени нарушения, касаещи свободната конкуренция.

 

Проверката ще се води едновременно срещу Марешки и сътрудниците му Пламен Христов и Кръстина Таскова.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития