Новини - България

КЗК отхвърли жалба на фирми на Марешки срещу „Пфайзер“
Прочетена: 173 пъти

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отхвърлила жалба на фирмите „Фармнет“ и „Варнафарм – М“ на заместник-председателя на Народното събрание и лидер на партия „Воля“ Веселин Марешки срещу фармацевтичната компания „Пфайзер“ и дистибуторите „Стинг“ и „Софарма Трейдинг“. В жалбата фирмите посочват, че посредством непозволени от закона споразумения са били изтласкани от пазара 8 лекарствени продукта на „Пфайзер“.

 

След разглеждане на жалбата КЗК се е произнесла, че не е налице нарушение на закона. Комисията е преценила, че жалбите са подадени независимо от факта, че на фирмите на Веселин Марешки не са били отказвани доставки и на практика те са били едни от най-големите купувачи на лекарствата на „Пфайзер“. В решението на КЗК се посочва още, че през 2014 г. „Пфайзер“ е провела търг за два дистрибутора, които да продават лекарства за лечение на редки болести. Тогава търгът е спечелен от „Стинг“ и „Софарма Трейдинг“, а „Фармнет“ не е класирана, но не е обжалвала резултатите от търга.

 

Припомняме, че преди около месец  КЗК санкционира „Фармнет“ за нелоялна търговска практика, при която аптеки са били притискани да купуват лекарства от тази фирма. Глобата, която бе наложена на „Фармнет“ бе в размер на близо 500 000 лв. 

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития