Събития -

ноември 2017

ПВСЧПСН
  
   
23 ноември
Четвъртък
Курс „Рак на панкреаса” събира във ВМА европейски и български хирурзи
ВМА
гр. София
18:15 - 19:00 ч.

В периода 23-25.11.2017 г. във Военномедицинска академия (ВМА) ще се проведе курс по чернодробно-панкреатична хирургия на тема: „Рак на панкреаса – мултидисциплинарен подход при лечението“.

Официалното откриване е на 23.11.2017 г. от 18.15 ч. в Аулата на ВМА. На него ще присъстват ръководството на ВМА, представители на Министерство на отбраната, Министерство на здравеопазването, Български лекарски съюз, лекари от цялата стрaна.

 

На 24 и 25.11.2017 г., от 09.00 до 12.00 ч., в програмата са включени демонстрации на живо от операционните на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, както и от залите за инвазивна гастроентерология.

 

Лекции ще изнесат водещи европейски и български хирурзи в областта на панкреатичната хирургия.

 

Последните години бележат сериозен напредък на панкреатичната хирургия. Лапароскопската хирургия на панкреаса е в подем, агресията по отношение на локално авансиралите тумори е впечатляваща, навлиза неоадювантната химиотерапия, уточняват от лечебното заведение.

 

„Мултидисциплинарния подход изисква лечението на рака на панкреаса да се провежда във високо специализирани центрове с голям обем на дейност, където качеството и сигурността на лечението се подобряват със сериозни темпове. Всичко това налага актуализиране и глобализиране на познанията в тази област за пореден път”, коментира проф. Никола Владов, д.м.н. – началник на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия към ВМА и директор на курса.