Новини - България

Кунева: От скандала губи не само МУ-София, но и лекарите
Прочетена: 442 пъти

Ситуацията в момента в Медицинския университет – София, е много губеща не само за неговата репутация и тази на висшето образование, но и за високите стандарти, на които сме свикнали да отговарят българските лекари. Това коментира днес пред журналисти вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

"Искам да призова отново всички да се въздържат от грозни думи и грозни действия", апелира тя.

По думите й има много неясноти около провеждането на Общото събрание на университета във вторник следобед.

"Има академична автономия и министерството не е казвало никога как да се избира ръководството, но трябва да се спазва законът. Това означава да са осигурени всички гаранции за публичност, всички гаранции за редовно призоваване на делегатите", категорична беше тя.

Междувременно председателят на Общото събрание на МУ-София проф. Генчо Начев обяви пред онлайн изданието на "24 часа", че скандалното заседание от 11 октомври е свикано законно, защото всички процедури са били спазени. 

"Като председател на общото събрание имам задължения и съм ги изпълнил изцяло. Не мога да не го обявя, при положение че са постъпили над 1/4 от необходимите подписи за провеждането му. Мога да представя тези 124 подписа, а по-късно са събрани и още. Аз самият не съм сред тези 124-ма души, които са се подписали за свикване на общото събрание.

Резултатът от общото събрание е, че от общо 320 души - за първи път се събират толкова, 263-ма гласуваха “за” отзоваването на ректора проф. Вихра Миланова. Като председател на ОС сега трябва да подпиша отзоваването ѝ и назначаването на новия ректор, но задържам това, докато обмисля какво трябва да се направи в тази ситуация", коментира проф. Начев.

В момента МОН извършва административна проверка именно на тези обстоятелства. Съдът е този, който може да каже законно ли е проведеното събрание или не.

"Вчера чакахме до вечерта документите, които искаме да проверим за правилността на начина, по който е протекло събранието. Тези документи не бяха дадени от организаторите, има съпротива", съобщи министърът.

Министерството остава плътно на страната на закона, категорична е Кунева.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития