Новини - България

КС решава утре законни ли са критериите за договор с касата
Прочетена: 567 пъти

Критериите за избор на договорни партньори на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в зависимост от броя легла в болниците и потребността на населението от конкретни медицински услуги по райони ще бъде в дневния ред на Конституционния съд този вторник, 28 юни.

 

Заседанието е редовно, а ако магистратите преценят, че разпоредбите противоречат на Основния закон, необходимостта НЗОК да се съобразява с Националната здравна карта (НЗК) при подписването на договори с лечебните заведения, на практика ще отпадне.

 

Делото беше заведено по искане на 57 народни представители от 43-то Народно събрание, които в края на 2015-а сезираха Конституционния съд за текстове в Закона за лечебните заведения.

"Проблем са чл. 34а и 37а, които прецизират как НЗОК ще преценява с кои лечебни заведения ще сключва договори според критерии, и как да бъдат ситуирани нови услуги в стари лечебни заведения", обясниха тогава депутатите. 

В чл. 34а е записано, че ако "броят на леглата за болнично лечение надвишава конкретните потребности от брой легла по видове, определени с Националната здравна карта, директорите на РЗОК сключват договори с лечебни заведения за болнична помощ или техни обединения, избрани по критерии и по ред, определени с наредба на Министерския съвет".

 

По силата на чл. 37а пък преди издаване на разрешението за дейност на новите болници, специална комисия трябва да анализира потребностите на населението от медицинска помощ, отново въз основа на Националната здравна карта. Комисията преценява дали леглата в лечебното заведение превишават или не броя на леглата, от които се нуждаят хората в района, и издава съответно отрицателно или положително становище. При отрицателно становище новата болница не се включва в Националната здравна карта и не може да сключва договор с Националната здравноосигурителна каса.

 

В случая от волята на магистратите ще зависи дали болниците ще продължат да работят по същия начин или в сектора ще настъпи поредният хаос. Проблемът е, че новите договори вече са подписани и ако магистратите обявят критериите за противоконституционни, НЗОК ще трябва да преразгледа всички подписани споразумения. А това неминуемо ще се отрази не само на работата, но също на плащанията и на цялостния бюджет на публичния фонд.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития