Новини - България

Критериите на НЗОК за лечение на Хепатит С влизат в съда
Прочетена: 281 пъти

Колективна жалба до Върховния административен съд (ВАС) срещу новите правила за покриване на безинтерфероновите терапии при лечение на Хепатит С от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) са подали група засегнати пациенти, обявиха от Сдружение "ХепАктив". Критериите, които вече предизвикаха скандал дори сред лекарското съсловие, трябва да влязат в сила от 16 януари, но с жалбата си пациентите настояват те да бъдат обявени за нищожни, а действието им да бъде спряно до произнасянето на съда.

 

Основният мотив на жалбоподателите е, че разделянето на терапиите в три категории - първа, втора и трета линия на избор, и изискването лекарите задължително да изписват най-евтиния медикамент от първа линия, на практика фаворитизират един единствен фармацевтичен продукт на пазара. По този начин се отнема не само правото на специалистите да лекуват, но и правото на болните да получат адекватна за състоянието им терапия, са мотивите в жалбата.

"Не е налице нито един аргумент – от медицинско или финансово естество, да не бъдат лекувани пациентите с ниска степен на чернодробно увреждане, без други тежки съпътстващи заболявания, още повече че забавянето при предоставяне на лечение предполага развитие на заболяването към напреднала фиброза/цироза, когато пълното излекуване би било трудно постижимо, а лечението би ангажирало двойно повече средства на НЗОК", е записано в жалбата до ВАС.

Атакуван е също и изключващият критерий за "очаквана продължителност на живота", според който пациентите с придружаващи заболявания, които нямат добра перспектива за преживяемост заради състоянието си, няма да получават безплатното лечение за Хепатит С. Според жалбоподателите НЗОК не е компетентен орган, който да решава кой колко може да живее и на това основание да отказва терапия.

"Този изключващ критерий е незаконосъобразен, тъй като никъде в действащото законодателство на България не се предвижда ограничение на медицинската помощ съобразно очакваната продължителност на живота на пациента", мотивират се жалбоподателите.

Жалбата до ВАС е подадена от сдружение "ХепАктив" и двама пациенти с Хепатит С, които са подали документи за лечение с безинтерференова терапия, но все още чакат касата да се произнесе.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития