Новини - България

Красимира Величкова: Нищо не се променя във Фонда за лечение на деца
Прочетена: 344 пъти

Български дарителски форум (БДФ) не подкрепя одобрените от правителството промени в правилника за работа на Фонда за лечение на деца, обяви в ефира на БНР директорът на неправителствената организация и член на Обществения съвет към Фонда Красимира Величкова.

 

Според нея новите регламенти няма да направят работата на Фонда по-бърза и ефективна, а напротив - създават нови условия за забавяне при разглеждане на досиетата на децата, които кандидатстват за лечение. Причината е, че на практика дейността на Фонда остава почти същата като досега.

"Най-съществените проблеми в работата на Фонда не се променят. Най-много деца кандидатстват за лечение в България, за поемане на медицински изделия, а те не се променят… Нашето предложение беше те да се прехвърлят към НЗОК, така че всяко дете да не се налага да кандидатства, когато има нужда от подобен тип лечение. В правилника се регламентира НЗОК да издава формуляр С-2 за планово лечение в рамките на ЕС, но на практика няма как този правилник да регламентира сроковете, в които Здравната каса ще се произнесе с решение", даде примери Величкова.

По думите й промените в правилника няма да направят Фонда по-бърз и по-ефективен, но ще дадат възможност за нови административни извинения.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития