Новини - България

Красимира Величкова: Лъжите, че фондът работи, трябва да спрат
Прочетена: 401 пъти

Лъжите, че Фондът си работи все едно нищо не се е случило, трябва да спрат дотук, както и този нелеп задочен разговор с Петър Москов. Това написа във „Фейсбук“ Красимира Величкова от Български дарителски форум, която е член на Обществения съвет към Център „Фонд за лечение на деца“ (ЦФЛД). Реакцията й е провокирана от твърдението на здравния министър от вчера, че фондът работи много по-добре от преди и че няма забавяне в разглеждането на документите на нито едно дете.  

 

Величкова е категорична, че не всички досиета на деца, които е трябвало да бъдат разгледани на 20 април, когато се проведе и специализираната акция във фонда, са придвижени. Тя подкрепя твърдението си като публикува списък със заявленията на 39 деца с датите и диагнозите от електронния регистър на ЦФЛД.

 

„Всички тези деца бяха с подготвени досиета за разглеждане на 20 и 21 април, но бяха отложени поради екстремните обстоятелства. Те чакат заседанието на 18 май. В този списък не включвам децата, които са били в дневния ред, но са кандидатствали за подпомагане за дейности извън обхвата на фонда и няма да бъдат подкрепени. Не включвам и децата, чиито документи междувременно са обработени и също чакат“, посочва Красимира Величкова.

 

Журналистът Надежда Цекулова пък, която доскоро също бе в Обществения съвет на фонда, сподели в личния си блог друг тревожен факт:

 

„Говорих с една майка, която е изпратила документите на детето си за кандидатстване пред ЦФЛД между двата големи празника. С куриер, защото не живее в София.

Днес тази майка се е обадила по телефона, за да получи входящия номер на документите си. Обяснили са й много любезно, че документите все още не са заведени. На въпроса й дали ще бъдат разгледани в срок, тъй като датата за лечението на детето й е в средата на идния месец, й е обяснена подробно цялата процедура и й е казано, че не могат да гарантират“.

 

Цекулова припомня, че според Правилника за работа на ЦФЛД всяко заявление трябва да се разгледа в 3-дневен срок от постъпването му.

 

Обвиненията към министър Москов дойдоха и от адвокати на част от задържаните по време на акцията на ГДБОП и Специализираната прокуратура служители на фонда.

 

Здравният министър Петър Москов очевидно искаше да овладее Фонда за лечение на деца и да сложи там негови хора“, коментира в „Тази сутрин“ по bTV адвокатът на двама от задържаните Константин Симеонов.

 

По думите му доказателства за създаване на организирана престъпна група няма.

 

Според адвоката на бившия директор на фонда Павел Александров - Диана Ангелова, в здравно министерство има много проблеми и демонстративният акт за борба с корупцията е целял да отстрани вниманието от бях.

 

„Нито е имало неправомерно присвояване на средства, нито нанасяне на вреди на фонда, нито има деца, ощетени от каквото и да е преразпределяне на средства. Години наред са се давали отчетите, министерството е знаело всичко, всеки разходван лев“, подчерта тя.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития