Новини - България

Крачка напред: Още 14 деца заминават за лечение в чужбина
Прочетена: 386 пъти
Часове преди официалното заседание на Общестевния съвет на 1 юни родители протестираха пред Министерството на здравеопазването срещу унищожаването на Фонда за лечение на деца

Фондът за лечение на деца е разгледал всички 39 кандидатури за финансова помощ, включени в дневния ред на вчерашното заседание на Обществения съвет. От всички молчугани 14 ще заминат за чужбина, терапията на 16 ще се състои в България, а на 7 ще се наложи да изчакат допълнителни становища. Само две от заявленията са получили отказ.

 

Информацията беше публикувана днес на сайта на Фонда за лечение на деца и е първата, която се появява официално от 30 март насам. След проваленото първо заседание на новия Обществен съвет на 20 април заради показните арести на администрацията на Фонда, решенията, касаещи болните деца, ставаха публично достояние чрез социалните мрежи, където членовете на съвета оповестяваха резултатите от гласуването си.

 

Така например, след вчерашното заседание Красимира Величкова от Български дарителски форум се похвали, че за първи път от арестите насам Фондът е свършил добра работа. Въпреки че цитираните числа леко се разминават с публикуваните на сайта на институцията, Общественият съвет е доволен от взетите решения. 

"Време и за малко добри новини. Първо благодаря на всички, които не забравят Фонда за лечение на деца и ни подкрепят. Днес на заседанието на обществения съвет от 39 деца, 28 бяха одобрени за финансово подпомагане, 2 бяха отказани, защото лечението им може да се осъществи в България, а 9 отложени за допълнителни медицински становища. Нито едно дете няма да бъде разглеждано от консилиум и бавено необосновано. Хора, вашият настиск направи така, че днес заседанието да протече нормално и експедитивно. Общественият съвет беше безупречен. Добър ден е", споделя Величкова в личния си Фейсбук профил.

По думите й кандидатурите на 31 деца, отложени от заседанието на 18 май, продължават да чакат за решение. Всички те вероятно ще бъдат разгледани на следващата експертна среща на Обществения съвет, насрочена за 17 юни.

 

На последното си заседание съветът е приел и пълен график за заседанията си до края на годината, според който членовете му ще се събират най-малко 2 пъти месечно.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития