Новини - България

Консорциум електронно здравеопазване все пак ще поддръжа системите на Спешна помощ до избор на нова фирма
Прочетена: 114 пъти

ДЗЗД „Консорциум електронно здравеопазване“ ще продължи да поддържа системите по осигуряване на комуникационна свързаност и поддръжка на информационно-комуникационните системи на Спешна помощ до избор на нов изпълнител на услугата. Това се посочва в писмо на фирмата-изпълнител на услугата до 22 юли, което е постъпило в Министерството на здравеопазването в 18:16 ч. в петък. Като мотив е посочена „високата социална значимост на Спешна помощ“.

 

От здравно министерство припомнят, че още в четвъртък, 10 август, заместник-министър д-р Мирослав Ненков даде извънредна пресконференция, на която информира за евентуалното преустановяване поддръжката на комуникационната свързаност. Той обясни, че при хипотетично прекъсване на поддръжката няма да има забавяне на линейки, проблеми при предаването на адреси или какъвто и да е риск за здравето и живота на пациентите, тъй като министерството разполага със собствена паралелна система за свързаност.

„Във всички Центрове за спешна медицинска помощ (ЦСМП) са налични и функционират архивиращи системи за приети и отработени сигнали. Категоричен съм, че сътресения няма да има – на практика до подписването на нов договор ще върнем стария режим, по който екипите са работили до 2009 г.“, посочи тогава Ненков.

Повод за реакцията на зам.-министъра е писмо от фирмата, в което ултимативно се предупреждава за спиране на дейностите по поддръжка, считано от 14 август.

 

Договорът между Министерството на здравеопазването и ДЗЗД „Консорциум електронно здравеопазване“ е изтекъл на 22.07.2017г., а министерството е пристъпило към единствената законова процедура – обявяване на нова обществена поръчка по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Процедурите ще текат 2 месеца, като заложената пределна стойност е с 1 млн. лв. по-ниска от досегашната.





Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития