Новини - България

Консорциум Електронно здравеопазване прекратява поддръжката на системите на Спешна помощ
Прочетена: 321 пъти
Снимки: Стоп кадър - Канал 3

Нито един български гражданин, който се нуждае от Спешна помощ, няма да бъде изправен пред опасност да не я получи в пълен обем и качество. Това заяви на извънредна пресконференция в Министерството на здравеопазването днес заместник-министър д-р Мирослав Ненков. Срещата с медиите бе организирана в спешен порядък поради факта, че Консорциум Електронно здравеопазване е информирал здравното ведомство, че прекратява поддръжката на информационно-комуникационните системи и GPS-системата за проследяване, оперативен контрол и управление на лоинейките на Спешна помощ.

 

По думите на д-р Ненков желанието на консорциума е било тригодишният договор с Министерството на здравеопазването да бъде преподписан с анекс за следващ период и без обществена поръчка. Този вариант е невъзможен, защото бихме нарушили Закона за обществените поръчки, категоричен бе зам.-министърът. Според него, пропуск от страна на ведоството е, че обявяването на обществената поръчка е закъсняло и е трябвало да се случи през пролетта по времето на управлението на служебното правителство.

"Връзките между спешния тел. 112, Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) и линейките са осигурени и гарантирани по много канали. Дори и да пострада системата за гласова връзка, гласов запис остава в тел. 112", посочи д-р Ненков.

По-рано днес той е провел работна среща с директорите на 28-те ЦСМП в страната и е получил уверението, че няма опасност от нарушаване на нормалния ритъм в работата на спешните екипи.

„Нито мобилната, нито радиовръзката, нито останалите канали ще спрат да работят. Нито хардуерът в Спешните центрове ще спре да функционира, защото той е собственост на Министерството на здравеопазването. В най-лошият случай може да се наложи адресите на повикванията да бъдат записвани на ръка, но това не крие особен риск за пациентите“, заявиха участниците в пресконференцията.

Сумата, която консорциумът е получил по изпълнението на договора по обществената поръчка, досега, е на обща стойност от малко над 5 млн. лв. или 180 хил. лв. месечно.

 

В новата обществена поръчка, чиято стойност е с 1 млн. лв. по-малко, са заложени и допълнителни изисквания, като осигуряване на индивидуални паник бутони за всички членове на спешните екипи, които те да носят в себе си.

 

Очаква се процедурата по избор на нова фирма, да бъде финализирана до началото на октомври, в случай, че не се обжалва.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития