Новини - България

Конкурсът за директор на "Пирогов" - веднага след Великден
Прочетена: 288 пъти

С почти седмица по-рано е изтеглено състезанието за избор на нов директор на спешната болница "Пирогов" в столицата, става ясно от заповед на служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев. Вместо на 25 април, конкурсът ще се проведе на 19 април, а желаещите да поемат ръководния пост трябва да подадат документите си ден по-рано - до 18 април.

 

В заповедта на министър Семерджиев няма мотиви за промяната, но представители на медицинското съсловие се опасяват, че позицията вече е обещана на проф. Асен Балтов, който в момента изпълнява длъжността директор на "Пирогов". По-кратките срокове няма да дадат възможност на конкуренцията да реагира, а и ще затруднят новосформираното правителство бързо да излъчи свой представител за ръководния пост.

 

Критериите за участие в конкурси засега остават непроменени. От кандидатите се изисква да са с образователна степен "магистър" по медицина и квалификация по здравен мениджмънт или "магистри" по икономика и управление с придобита образователна или научна степен, специалност или преминато обучение за повишаване на квалификацията в областта на здравния мениджмънт. Нужни са също така поне 5 години трудов стаж като лекар или икономист, както и да са с чисто съдебно досие.

 

Всички желаещи да оглавят най-голямата спешна болица в страната ще трябва да представят и разработка с "Програма за развитието и дейността на лечебното заведение за тригодишен период". След това ще трябва да преминат и през събеседване на тема "Мястото и ролята на лечебното заведение в системата на здравеопазването, повишаване качеството на медицинското обслужване, приоритети за бъдещото развитие"

 

Предвидени са и допълнителни въпроси:

  • Характеристики, обуславящи особеното място на лечебното заведение в системата на здравеопазването в България;
  • Методи за подобряване на финансовото състояние на лечебното заведение;
  • Системи за управление на качеството в лечебното заведение;
  • Органи на управление на лечебното заведение – права и задължения.

 

По време на събеседването комисията по провеждане на конкурсите има право на други допълнителни въпроси от областта на здравния мениджмънт и действащата нормативна уредба, прилагана при управлението на държавните лечебни заведения.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития