Новини - Свят

Конгресът на САЩ отмени гласуването за реформа в здравеопазването
Прочетена: 192 пъти

Членовете на Републиканската партия в Камарата на представителите в Конгреса на САЩ отмениха насроченото за петък, 24 март, гласуване за реформата в здравеопазването, предложена от президента Доналд Тръмп, съобщават световните медии, цитирани от „Фокус“. Причината - „незначителните шансове за успех на вота“, поради липса на подкрепа, въпреки лобирането от страна на Белия дом, обясниха от Вашингтон.

 

Самият Тръмп обеща да подготви нов законопроект и с кратка реч се обърна към опозицията с призив да съдейства за преобразуването на системата за здравеопазване.

„Дайте ни възможност да проведем една наистина великолепна реформа“, заяви американският държавен глава, допълвайки, че се надява на подкрепа и от редиците на Демократическата партия.

В интервю за Washington Post Тръмп заяви:

„Не можахме да получим един глас от Демократите, и бяхме леко засрамени, много малко, но все пак беше засрамващо, затова го оттеглихме“.

По-рано бе съобщено, че американският президент е поставил ултиматум на конгресмените от Републиканската партия да проведат гласуването, независимо какъв ще бъде изходът от него. Президентът е заплашил, че в противен случай ще остане в сила реформата, въведена от неговия предшественик Барак Обама - т.нар. „Обамакеър“. Премахването й бе едно от предизборните обещания на Тръмп.

 

Председателят на Камарата на представителите Пол Райън заяви, че републиканците нямат резервен план за здравеопазването.

„Ще продължим да живеем с „Обамакеър“ в обозримо бъдеще“, отбеляза Райън.

На свой ред държавният глава призна, че е „разочарован“ и „малко изненадан“ от поражението, което претърпя по отношение на здравната реформа в страната.

 

В изявление от Овалния кабинет Тръмп подчерта, че законодателното му предложение е "много, много добър" текст, който се е провалил заради разделението в Републиканската партия. Той прогнозира, че съществуващата система – „Обамакеър“ - "ще престане да съществува" и обеща бързо да преминете към фокусиране върху данъчната реформа.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития