Събития -

юни 2017

ПВСЧПСН
   
  
9 юни
Петък
Конференция „Домашните грижи – успешен модел за интегрирани здравно-социални услуги в общността“
хотел Балкан
гр. София
10:00 - 00:00 ч.

На 09.06.2017 г., петък, от 10:00 ч. в зала „Сердика“ на хотел „Балкан“ ще се проведе конференция на тема „Домашните грижи – успешен модел за интегрирани здравно-социални услуги в общността“. Събитието се организира от Българският Червен кръст с подкрепата на Швейцарското посолство.

 

В откриването на конференцията ще участват: председателят на БЧК акад. Христо Григоров, посланикът на Конфедерация Швейцария Денис Кнобел, председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова, председателят на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика д-р Хасан Адемов, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков,  зам.-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева, ръководителят на „Международно сътрудничество“ на Швейцарския Червен кръст Беат фон Даникен.

 

В програмата на конференцията са включени дискусии върху новия модел на интегрирани здравно-социални услуги, въведен чрез проекта „Домашни грижи“ на БЧК, както и върху следващите стъпки и предизвикателствата пред неговата устойчивост и прилагането му в цялата страна.

 

Осъществяването на проект „Домашни грижи за независим и достоен живот“ /2012-2017/ от Български Червен кръст, съвместно с Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика и Швейцарски Червен кръст е довело до създаването на предпоставки за трайно въвеждане и устойчиво предоставяне за първи път в България на интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда за възрастни хора. С подкрепата на Швейцарската агенция за сътрудничество и развитие са създадени четири Центъра „Домашни грижи“ в област Враца, в които екипи от медицински сестри и домашни помощници предоставят комплексни здравни грижи и социални услуги в домашна среда на повече от 400 уязвими и самотни възрастни хора. Обединените усилия на всички партньори, с активното участие на съсловните организации, НПО и доставчици на услуги, са довели до първата законодателна уредба на интегрираните здравно-социални услуги през 2015 г. Направени са и първи крачки към изграждането на подходящи модели на обучение на кадрите в тази сфера, стандарти за качество и финансови механизми.

 

В рамките на събитието, от 11:15 часа, е организирана пресконференция за представителите на медиите.