Новини - България

Комисия към здравния министър ще решава кой да се лекува с лекарствата под мораториум, а министерството ще плаща
Прочетена: 276 пъти
Снимка: Стоп кадър - Дарик радио

Към министъра на здравеопазването ще се създаде комисия от водещи медицински специалисти, която ще преценява индивидуално състоянието на всеки един пациент и ще решава дали е подходящ да му се осигури някое от новите лекарствата, които попадат под мораториума за плащане от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Ако експертите са на мнение, че за някой от пациентите е необходимо да се осигури някоя от новите терапии, то медикаментът ще се купува от здравно министерство, а няма да се плаща от бюджета на касата.

 

Това обясни в предаването „Годината“ на Дарик радио здравният министър Кирил Ананиев. Той се включи в телефонното интервю с премиера Бойко Борисов, за да разясни намеренията на правителството по казуса. В момента министър-председателят е събрал миистрите на работна среща.

 

„Искам за пореден път да обясня, че това не е мораториум, а временна мярка за стабилизиране на бюджета на НЗОК“, каза министър Ананиев.

 

Министър-председателят Бойко Борисов увери, че работата на тази комисия ще се наблюдава и ако не върви както трябва, текстът за мораториума ще бъде прегласуван в парламента, така че да се даде възможност касата да плаща медикаментите, които се употребяват в поне 1/3 от страните в Европейския съюз.

 

„Нямаме проблем с финансовото осигуряване. Нека да бъдат сигурни хората“, каза Борисов и добави: „Това, че някои фармацевтични копании и лобисти ще бъдат ощетени, не е мой проблем.“

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития