Медицина на бъдещето -

Кофеинът пази от деменция, според ново изследване
Прочетена: 343 пъти

Учени от университета Блумингтън (Щата Индиана, САЩ) са открили 24 съставки, стимулиращи производството на мозъчен ензим, който може да осигури защита срещу деменция, съобщава БТА, като се позовава на ЮПИ.

 

През миналата година е открит ензимът NMNAT2. Той защитава невроните от стреса и участва в борбата с протеини, известни като tau. Те се натрупват под формата на плаки в мозъка и са свързани с развитие на невродегенеративни заболявания, като болестта на Алцхаймер, на Паркинсон, на Хънтингтън и амиотрофичната латерална склероза.

"Получените резултати могат да допринесат за разработване на лекарства, които увеличават нивата на ензима в мозъка, създавайки химична преграда срещу ефекта от невродегенеративни заболявания", коментира проф. Хуейчън Лу.

Учените са изследвали над 1280 съставки, за да открият онези от тях, които имат потенциала да повлияят върху производството на NMNAT2. От тях са идентифицирани 24 съставки, които могат да увеличат производството му. А една от тях е кофеинът. Той изглежда подобрява свързаните със запаметяването функции у мишки, които са генномодифицирани, за да бъдат произведeни високи нива на допринасящите за развитие на деменция протеини tau. Освен това учените констатирали, че мишки, които са генномодифицирани, за да произведат протеини tau, са с по-ниски нива на NMNAT2.

 

Увеличаването на познанията за "пътечките" в мозъка, които са естествена причина за намаляване на нивата на въпросния протеин, е толкова важно, колкото идентифицирането на съставките, които могат да изиграят роля в бъдеща терапия срещу тези заболявания, отбелязват учените.

 

Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития