Новини - България

КНСБ алармира: Скоро ще ни лекуват 70-годишни доктори
Прочетена: 328 пъти

Заради ниското заплащане на медицинските специалисти в страната, здравният сектор у нас може да остане без кадри, предупреди на специален брифинг Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ.

 

Лекарите бягат зад граница, привлечени от добрите възнаграждения и перспективата за дългосрочна заетост, но това създава сериозни рискове за медицинското обслужване в страната. Проблемът е, че медицинската професия е регулирана от държавата и няма как недостигът на кадри да се преодолее с внос на чуждестранни служители, както е в туризма, коментираха синдикалисти.

 

"Съвсем реална е опасността 70-годишни лекари да помагат на нас и на нашите деца в ДКЦ-та и болници", алармира д-р Пламен Радославов от Федерацията на синдикатите в здравеопазването.

 

По думите му заплащането на българските лекари е унизително, защото получават средно 8 604 долара годишно. За сравнение в Холандия колегите им взимат 39 405 долара, в Словакия – 13 372 долара, а в Румъния – 8 813 долара.


Синдикатът настоява държавата да отпусне поне 47 млн. лв. за увеличение на заплатите, с които да запуши поне най-сериозните дупки в системата – здравната помощ в детските ясли и спешните медицински центрове.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития