Медицина на бъдещето -

Китайски учени се готвят да приложат първата в света технология за генно модифициране CRISP върху хора
Прочетена: 1138 пъти

Китайски учени се готвят да приложат първата в света технология за генно модифициране CRISP върху човек при лечение на рак на белите дробове. Изследователите се надяват, че модифицираните имунни клетки ще атакуват раковите клетки, като ще предложат възможност за лечение в случаите, когато други конвенционални методи не са успели.

“Тази техника е много обещаваща, що се отнася до ползите за пациентите, особено за онкоболните, които лекуваме всеки ден", заяви онкологът Лу Ю от Сечуанската университетска западнокитайска болница в статия, публикувана в сп. “Nature”, пише digitaltrends.com.

Лу и неговият екип планират да извлекат Т-клетки от пациенти с онкологични заболявания и да ги модифицират, използвайки CRISPR-Cas9. Технологията ще елиминира гена PD-1, който седи на повърхността на Т-клетките и предпазва от атакуването на здравите клетки, които имат съпътстващ PD-L1 протеин. Много ракови клетки също изразяват този стандартен PD-L1 маркер като защитен механизъм за предотвратяване на атакуването на Т-клетките в организма. Чрез „деактивиране” на PD-1 гена и отстраняване на протеина PD-1, модифицираната T-клетка ще бъде свободна да унищожи раковите клетки.

 

Тези модифицирани Т-клетки, убиващи рака, ще бъдат мултиплицирани в лабораторията и след това инжектирани в кръвта на пациента, за да достигнат до раковите клетки. Първата фаза на това изпитване има за цел да провери дали този подход е безопасен за прилагане върху хора. Едно от основните притеснения е свръхстимулирането на имунната система в резултат на тези нововъведени модифицирани Т-клетки, които могат да атакуват здравите клетки в други системи на тялото. Екипът планира да започне тестването с малка доза от модифицирани Т-клетки и след това постепенно да я увеличава. Лечението ще бъде наблюдавано внимателно от изследователите, за да се гарантира, че работи за отстраняване на раковите клетки и не вреди на здравите клетки на организма в този процес.

 

Американски учени планират подобни клинични изпитвания, но не се очаква технологията да  получи пълно одобрение до края на 2016 година. Екипът изследователи от Университета Пенсилвания във Филаделфия вече е получил одобрение от Националния институт по здравеопазване на САЩ, но все още чака зелена светлина от Американската агенция за храните и лекарствата и отзиви от борда на университета преди да започне своите проучвания.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития