Любопитно -

"Кисели" деца? От храната е ...
Прочетена: 339 пъти

Хормоните на стреса и киселинното натоварване на организма се влияят пряко от вредната храна, която приемаме, като този процес е на лице дори при децата.

 

Заключенията са част от германското проучване DONALD (Dortmund Nutrition and Anthropometric Longitudinally Designed), което изследва здрави деца на възраст между 6 и 10 години. Изводите са категорични - храненето повлиява нивото на стресовите хормони, вреди на костната система, може да доведе дори до повишаване на детското кръвно налягане.

 

Резултатите показват, че при децата с по-високо киселинно съдържание на урината се наблюдава и повишено отделяне на хормона кортизол, както и на метаболитните му продукти. А високите нива на кортизол, поддържани продължително време, не са подходящи за деца, защото водят до проблеми с паметта и концентрацията. Провокират колебания в нивата на кръвната захар, повишават кръвното налягане и намаляват имунитета, което забавя оздравителните процеси на организма. Освен това редуцира костната плътност и то точно в периода на ускорен растеж в детството, и намалява мускулната маса за сметка на мастната тъкан. Оттам нараства рискът от затлъстяване, а на по-късна възраст увеличава риска от инфаркти и инсулти.

 

По този повод учените отбелязват, че киселинното натоварване на организма и обмяната на веществата лесно се нормализират чрез храни богати на калий и магнезий. Те се съдържат предимно в плодовете и зеленчуците, пълнозърнестите храни, зелените листни зеленчуци (броколи, спанак), ядките (орехи, бадеми, кашу), боб и соя, риба, банани, авокадо, стафиди, смокини и – за радост на децата – шоколад.

 

Според изследователите една ябълка на ден е в състояние да ни държи не само далеч от доктора, но и от "киселите" настроения на собствените ни деца.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития