Галерия - Видео

Каузата на „Приказки без край“ обедини стотици хора и събра над 2500 играчки (юни 2016 г.)
Прочетена: 594 пъти

Националната инициатива за подобряване на болничния престой на децата „Приказки без край” и Детският научен център „Музейко“ поставиха успешно начало на дългосрочно партньорство. 

 

Образователният екип на детския център започна да посещава педиатричните отделения на болниците, част от националната инициатива, за да разказва интерактивни приказки на болните деца. Идеята на това сътрудничество е да се съчетае забавлението от разказването на приказки с интересни знания, които децата да придобиват по време на посещенията. Първото посещение, което бе в Специализираната болница за активно лечение по детски болести (СБАЛДБ), върна усмивките на хоспитализираните деца.

„Инициативата „Приказки без край“ е при нас от 2012 г. Това е едно страхотно изживяване за децата, тъй като едни прекрасни момичета и момчета идват и се занимават с нашите деца – рисуват с тях, четат приказки, играят. Това е много важно за болните деца, защото малко или много подобрява престоя им в болницата. Искам да благодаря на всички момичета и момчета, които толкова всеотдайно идват при нашите деца и разбира се, на организаторите на инициативата „Приказки без край“, защото без тях, това нямаше да го има“, каза д-р Наталия Минчева, заместник директор на Специализираната болница за активно лечение по детски болести (СБАЛДБ).

Заниманията на аниматорите на „Приказки без край“ с децата в лечебните заведения срещат позитивното отношение и на родителите. Калина Данаилова, майка на хоспитализирано в СБАЛДБ дете, каза:

„Предвид това, че сме за пръв път в болнично заведение, в началото детето беше много стресирано от цялата обстановка и просто като дойдохме тук, тя забрави, че е в болница. Тук се забавлява. Слушахме приказка.“

 В рамките на партньорството между „Приказки без край“ и „Музейко“ бе проведена и благотворителна акция за събиране на игри и играчки за педиатричните отделения на 14-те болници, които са част от аниматорската програма.

 

Ивайло Славов, ръководител на научно-образователния екип на „Музейко“, сподели:

„Ние в „Музейко“, още когато чухме за инициативата на Панадол, страшно много я харесахме. Мислим, че това, което се прави за децата, които лежат в момента в болниците, е много добро.“

За 5 дни инициативата „Дари играчка – дари усмивка на болно дете“ събра над 2500 играчки. В нея се включиха повече от 500 родители и техните деца.

„Радвам се, че имам възможността да участвам в тази инициатива и да зарадвам някое дете в нужда и с удоволствие бих взел участие и в следваща инициатива“, каза 14-годишният Боян, който дари играчки. 

 

Деветгодишната Дара, която също се включи в благотворителната инициатива, каза:

„ Дарявам моя любим обръч, който през годините ми даваше много усмивки и радост, които искам да предам на някое дете в нужда“.

Всички играчки вече са сортирани и в следващите дни ще бъдат разпределени сред педиатричните клиники.

 

Националната инициатива „Приказки без край” се организара от ГлаксоСмитКлайн и Панадол Бебе, с подкрепата на Българската педиатрична асоциация. Медийни партньори са бТВ, Нова телевизия и Нет инфо.

 

Повече за инициативата можете да научите на: www.facebook.com/prikazkiBezKray

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития