Новини - България

Касата увеличава безплатните тест-ленти за диабетици
Прочетена: 391 пъти

От 1 април следващата година, когато влиза в сила новият Национален рамков договор (НРД), диабетиците в страната ще разполгат с допълнително количество тест-ленти за измерване на гликиран хемоглобин. Това обяви заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Ваньо Шарков след вчерашното заседание.

 

Всеки пациент ще получи 150 допълнителни тест-ленти, които ще може да ползва в рамките на цялата следваща година. Предвидена е и възможност за изследване на гликиран хемоглобин не само от капилярна, но също така от артериална и венозна кръв, което ще се поема от здравната каса, допълни Шарков.

 

От 1 април 2017-а публичният фонд ще заплаща и други нови медицински изделия, сред които и сакрална невромодулационна система за лечение на пациенти, при които има свръхактивен пикочен мехур и ректална инконтиненция.

 

Част от разходите ще бъдат предвидени и за покриване на затворена система при приложение на цитотоксични лекарства в онкологията, обясни д-р Шарков. Медицинското изделие щади пациента и персонала, който работи с него, а според направени проучвания намалява общите разходи за скъпоструващи медикаменти в онкологията с над 20 на сто.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития