Новини - България

Касата пак иска да прекратява договори с болници преди произнасянето на съда
Прочетена: 149 пъти

В Закона за здравното осигуряване да бъде включен нов текст, според който оспорването на заповед за пълно или частично прекратяване на договора на лечебно заведение със Здравната каса пред съда да не спира изпълнението й. Това решение е взето вчера по време на заседанието на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).  

„Когато има нарушение по дадена клинична пътека, ние прекратяваме договора по клиничната пътека. Когато обаче има повторно нарушение, прекратяваме договора с болницата.  В първия случай правомощието е на управителя, но когато става въпрос за прекратяване на договора с болницата, решението ще се взема от Надзорния съвет”, разясни пред журналисти предвижданите промени председателят на надзора и заместник-министър на финансите Кирил Ананиев.

„Ако болницата обжалва в съда, ние прекратяваме договора, защото сме констатирали конкретно нарушение – неизвършена дейност, но платени разходи. Независимо от това, че подобна идея бе отхвърлена по време на парламентарния дебат в миналия парламент, ще я внесем отново за обсъждане. Имаме основание да внесем повторно предложение със същия смисъл, разбира се, със съответните мотиви. Ако сме сбъркали, ще си платим разходите за грешното решение, каза Ананиев.

С промяна в Националния раков договор (НРД) ще бъде върната и системата за чекиране с лични карти в лечебните заведения. Ананиев обясни, че таза стъпка се налага като следствие от решението на Върховния административен съд (ВАС) за отпадането на пръстовия автентификатор.

„Оценяваме, че тази мярка е временна, надяваме се следващата година да влезе в сила електронната здравна карта. Нужен ни е обаче контрол на входа и на изхода в системата, сигурни сме и че тази мярка няма да утежни нито административните разходи на касата, нито разходите на болниците, коментира Ананиев.

Той допълни, че ще има още разисквания и по законовите промени, свързани  с договарянето на лекарствата, за да се постигне по-добра координация с министъра на здравеопазването и неговия екип. Вариантите са два - централизираното договаряне за онкомедикаментите от страна на министерството или договаряне от касата, както е сега. Още дебати ще има и около идеята в Закона за здравното осигуряване да се включат текстове, които да задължат лекарите да изписват най-приемливата по отношение на разходи терапия.

 

Невена ПОПОВА

 

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития