Новини - България

Карта ще показва високорисковите райони с голям брой нападения срещу медици
Прочетена: 118 пъти

Министерството на здравеопазването работи в пълен синхрон с МВР, за да осигури максимална защита на медиците при изпълнение на служебните им задължения. Това каза министърът на здравеопазването проф. Николай Петров по време на днешното заседание на парламентарната здравна комисия. 

 

По думите му в близко време ще бъдат монтирани паник бутони и в линейките, тъй като досега с такива са разполагали само центровете и филиалите за спешна помощ. Мнистърът съобщи, че в процес на разработване е и карта на високорисковите райони, в които има регистрирани по-чести прояви на агресия на медици, в това число и вербална. Тези райони не са толкова малко и не са населени само с преобладаващо маргинализирани групи. Опитът показва, че обикновено критичните точки за конфликт между лекари и пациенти са местата, където се съобщават лошите новини – реанимации, травматологии, хирургии.

 

За превенция на агресията има и различни предложения за подобряване на уменията за комуникация на медиците с пациентите, като медиация и обучения.

„Това разбира се е важно, но не по-малко важно е доброто управление на лечебното заведение, което включва създаването на добър психоклимат и налагането на културен тон на комуникация“, каза министър Петров.

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития