Новини - В медиите

Капитал Daily: Фирма, близка до ДПС, ремонтирала МУ-София
Прочетена: 497 пъти

Само една компания е била фаворит при всички осем поръчки за строителство в рамките на един от най-големите университети в България, Медицинският университет – София, при управлението на предишния ректор проф. Ваньо Митев. Това показва одитен доклад на Министерството на образованието и науката (МОН), съобщава в днешния си брой в. "Капитал Daily".

 

Общата стойност на поръчките е 26.5 млн. лв., а компанията е "Техно-енерджи", част от групата на "Вайс профил", която се счита за близка до ДПС. "Техно-енерджи" участва във всички консорциуми - дружества по закона за задълженията и договорите, които са спечелили поръчки от мащабната инвестиционна програма на университета. Поръчките от Медицинския университет обаче не са вписани в регистъра на строителите, разказва Капитал Daily.

 

Одиторите констатират също, че с изключение на един договор, който е прекратен, във всички консорциуми участва едно и също юридическо лице, което се представлява от Хрусафов и Кулов.

"Одитният екип няма разумна увереност, че проведените процедури по ЗОП за строителство за одитирания период са съгласно изискванията на закона, отговорност за което носи проф. Ваньо Митев – ректор на МУ - София. Одиторите считат, че сключване на договори с участието на едно и също юридическо лице е индикатор за фаворизиране на участник в обществените поръчки и е предпоставка за наличие на индикатор за измама", се казва в доклада.

Медицинският университет разполага със собствени средства от обучението на чуждестранни студенти и през последните години ремонтира общежитията си и започна строежа на ректорат и общежитие в рамките на бившата Медицинска академия. Оказва се, че от 2014 г. няма строителна поръчка във ВУЗ-а, която да не е била спечелена от "Техно-енерджи". И една от най-големите - за инвестиционно проектиране на новото общежитие на университета на стойност 16.5 млн. лв. без ДДС, в която се състезаваха шест консорциума, също е спечелена отново от консорциум, в който участва компанията.

 

Пълния текст можете да прочетете на сайта на в. "Капитал".

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития