Новини - България

Кандидатът за зам.-директор в ИАЛ: Не съм в конфликт на интереси
Прочетена: 376 пъти

Твърденията за натиск при назначаването на заместник-директор в Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) са манипулативни, обяви в открито писмо до медиите предложеният за поста д-р Боян Доганов.

 

По думите му той не се намира в конфликт на интереси като собственик и управител на три търговски дружества в сектора, защото своевременно е предприел всички необходими действия да прекрати участието си в тях.

"Фактът, че нито съм назначен, нито г-жа Стоименова е уволнена, при това месец и половина след разговорите ни, ясно показват манипулативността на твърденията за натиск", споделя той в писмо до медиите.

 

Redmedia публикува изявлението му без редакции:

 

Разговори за мое евентуално назначение са водени през м. февруари т.г., когато министър Семерджиев, базирайки се на моя опит и експертни познания, ми предложи да заема поста заместник изпълнителен директор на ИАЛ, като основно усилията ми бъдат в посока усъвършенстване и развитие на областта на клиничните изпитвания. В основата на това предложение беше една по-добра защита на обществения интерес, свързана със значителния социален и икономически ефект на провежданите в България клинични изпитвания – осигуряване на иновативно, съвременно и трудно достъпно лечение за социално значими заболявания на пациентите в България, възможности за работа с такива медикаменти на лекарите в страната, финансов ресурс с последващ благоприятен ефект върху обема на данъците и т.н. Министър Семерджиев изрично ме предупреди, че длъжността мога да заема само ако нямам конфликт на интереси по смисъла на законите в България и че при наличие на такъв конфликт не мога да бъда назначен. 

Веднага след това съм предприел всички необходими мерки, за да изляза от управлението на общо трите търговски дружества, в които участвам, като държа да отбележа, че по закон подобни действия трябва да се предприемат и в срок до един месец след назначаването на съответната длъжност. Министър Семерджиев настояваше обстоятелствата да бъдат отстранени превантивно.

Биографията ми не се определя от факта, че през последните години съм участвал в собствеността и управлението на три търговски дружества. Професионалните ми квалификации включват специализации във Великобритания, Франция, САЩ и Австралия. Професионалната ми биография е свързана с работа в различни структури на медицинското осигуряване на БА, специализация във Военно – медицинска академия, както и с работа по международни проекти, финансирани от Европейския съюз и Световна банка. Като част от екипа, създал и изградил Националната здравноосигурителна каса в България, съм бил и първият й главен секретар.  От 2014 год. съм член на Комисия по етика за многоцентрови изпитвания към Министъра на здравеопазването, а от май 2016 год. съм неин председател. 

Фактът, че нито съм назначен, нито г-жа Стоименова е уволнена, при това месец и половина след разговорите ни, ясно показват манипулативността на твърденията за натиск.

Нямам съмнение, че при реализацията на предложението за моето назначение като заместник – директор на ИАЛ съм действал съгласно закона и съм предприел всички изискуеми и неизискуеми предварителни мерки за отстраняване на обстоятелства водещи до конфликт на интереси. Оставам с впечатлението, че по-скоро това е довело до създаване на тежък дискомфорт за определени други интереси.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития