Новини - България

Кампания за насърчаване на донорството стартира в Югоизточна Европа
Прочетена: 561 пъти

Нов сайт информира за донорството и трансплантациите. Платформата www.badidonor.bg е създадена в рамките на стартиралата в Югоизточна Европа кампания за повишаване на осведомеността за ползите от донорството. Тя се провежда под надслов „Какво ви вдъхновява да дарите“ и е инициирана от Астелас Фарма. Основната цел на кампанията е да информира и мотивира хората за значимостта на донорството за спасяването на човешки животи. Образователната й страна е представена в интернет страницата "Бъди донор", където може да се намери подробна информация за трансплантационната медицина, нейната история, правни и етични проблеми. Сайтът разказва и лични истории на хора, получили органи от анонимни донори и шанс за нов живот.

 

На интернет страницата са цитирани данни и от доклада на Евротрансплант за 2014 г. Те сочат, че 50 000 души в Европа чакат за трансплантация, а всеки ден умират по 12 души, чакайки за трансплантация. Според данните, 35% от пациентите в листата на чакащите губят живота си преди да се намери донор. Всяка година на континента се регистрират 2000 донора, а трансплантираните органи са 7000.

 

Средното време за чакане за трансплантация на бъбрек е приблизително 43 месеца, за сърце – 15 месеца, за бял дроб – 12 месеца и половина, за черен дроб - 13 месеца и за панкреас - 12 месеца.

 

У нас кампанията за повишаване на осведомеността за ползите от донорството се провежда с подкрепата на Изпълнителната агенция по трансплантация и Министерство на здравеопазването. Тя бе обявена по време на Втората Европейска конференция по трансплантации и физическа активност, която се провежда в Правец. В нея участват около 120 души от повече от 15 държави.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития