Събития -

май 2017

ПВСЧПСН
    
17 май
Сряда
Кампания “Артериалната хипертония като основен рисков фактор за предсърдно мъждене“
България
България
10:00 - 16:00 ч.

На 17.05.2017 г., сряда, в Световния ден на хипертонията за 11-та поредна година у нас ще се проведе Национална здравна кампания под мотото “Артериалната хипертония като основен рисков фактор за предсърдно мъждене“. Официналното й откриване ще бъде от 11 часа на пл. ″Света Неделя″ №7 (до входа на метростанция „Сердика“) в София. Кампанията е организирана по инициатива на Българската лига по хипертония, Българското кардиологично дружество, Българският червен кръст, Асоциацията на студентите медици в България, Microlife България, Бьорингер Ингелхайм България и ще обхване градовете София, Пловдив, Варна, Търговище, Добрич, Бургас, Русе, Плевен, Хасково, Стара Загора и Благоевград.

 

В същия ден от 10:00 до 16:00 ч. в единадесет града на страната ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще бъдат консултирани безплатно за проблеми, свързани с хипертонията и предсърдното мъждене, ще се правят безплатни измервания на кръвно налягане с електронни апарати с вградена Afib-технология (от англ. Atrial Fibrillation – предсърдно мъждене) за автоматично откриване на предсърдно мъждене, ако то е налично в момента на измерването.

 

Разположение на пунктовете по места:

 

София – пл. ″Света Неделя″ № 7 (до входа на метростанция „Сердика“)

София – до подлеза на хотел Плиска, бул. „Цариградско шосе“ 10В

Пловдив - площад Централен (от западната страна, срещу Централна поща)

Благоевград - ул. „Тодор Александров“ (пред магазин Билла и Съдебната палата)

Стара Загора – Централен парк “5 ОКТОМВРИ” (до фонтаните)

Бургас - ул. „Александровска”, пред сградата на Общината

Варна – вход Морска градина (от страната на Икономически университет)

Русе - площад „Свобода”, срещу Съдебна палата

Плевен - площад „Възраждане” до фонтаните, Община Плевен

Хасково - пешеходна зона между Общински и Областен съвет

Търговище - идеален център пред Драматичния театър и Библиотеката

Добрич - бул. „25-ти септември“, пред бившата сладкарница „Ропотамо“

 

Световният ден на хипертонията (WHD) се отбелязва за първи път през 2005г. по инициатива на Международното дружество по хипертония и свързаните с него кампании имат за цел да обединят усилията на медицински специалисти, пациенти,  граждани и институции за популяризиране на социалната значимост на заболяването, за важността на превенцията, контрола и лечението му. 

 

Инициативата се подкрепя официално от Международното дружество по хипертония (ISH), Световният ден на бъбречните заболявания (WKD), Световната инициатива по проблемите, свързани с консумацията на сол и здравето (WASH) и Международната диабетна федерация (IDF). Всички тези организации (WHD, WKD, WASH, IDF) работят съвместно за повишаване информираността на населението в световен мащаб за значението на високото кръвно налягане, като рисков фактор за възникване на различни сърдечно-съдови, мозъчно-съдови, бъбречни и други усложнения.

 

Повече за Световния ден на хипертонията ’2017 ТУК.