Любопитно -

Как да се справим с промяната на часовото време?
Прочетена: 313 пъти

Тази нощ в 4:00 ч. българско време преминахме към зимното часово време. Според специалисти тази промяна оказва негативно влияние върху здравето ни, тъй като разстройва вътрешния ни биологичен часовник. Установено е, че се нарушава възприятието на човека, свързано с редуването на тъмната и светлата част от денонощието в зависимост от годишния сезон.

 

Според хронобиолози преходът към зимно часово време не е толкова опасен за естествения биоритъм, както този към лятното. Въпреки това организмът ни не остава безразличен към промяната. Преходът от лятото към зимата може да доведе до нарушения на съня, главоболие, раздразнителност, обостряне на хронични заболявания, депресия.

 

За да се справим с времевия стрес по-лесно, специалистите съветват:

 

  1. Старайте се да си лягате и да ставате по едно и също време всеки ден;
  2. Хранете се пълноценнно. Приемайте повече храни, богати на витамини. Не злоупотребявайте с алкохола и напитките, съдържащи кофеин;
  3. Спортувайте повече – това ще ви осигури по-лесно заспиване. Но никога не прекалявайте с физическите упражнения няколко часа непосредствено преди сън;
  4. Отделяйте повече време за разходки на слънце и чист въздух;
  5. Релаксирайте преди лягане;
  6. Осигурете си повече приятни преживявания. Общуването с любими хора помага да се разреди чувството за тревожност и потиснатост.

 

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития