Приемът на прекалено солена храна може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания, сочат редица изследвания. Но какво означава „твърде много”, когато става въпрос за консумация на сол?
Като част от здравословното хранене, диетолозите препоръчват доза по-малка от 2300 милиграма натрий на ден за възрастни, което се равнява на 1 чаена лъжичка сол, за да се намали риска, свързан с прекомерния прием на сол.
Според проучвания 90 на сто от хората в САЩ консумират повече от препоръчания прием натрий, много възрастни приемат над 3400 милиграма дневно, пише Medicalnewstoday.com.
Предлагаме ви няколко съвета как да намалите приема на сол:
- Намалете консумацията на консервирани храни и колбаси;
- Консумирайте безсолни ядки;
- Приготвяйте храната с малко сол.
- При приготвяне на ястията замествайте солта и подправяйте храната с растителни подправки, лимонов сок и оцет.
- Консумирайте повече плодове и пресни зеленчуци, които са богати на калий. Този микроелемент повлиява благоприятно кръвното налягане.