Новини - България

Кабинетът ще разглежда здравния бюджет за 2017-а
Прочетена: 261 пъти

С 3.45 млрд. лв. в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и с още 438 млн. лв. в този на Министерството на здравеопазването ще разполага здравният сектор през следващата 2017 година. С това разпределение проектите на бюджетни закони ще влязат за обсъждане в Министерския съвет на днешното му заседание.

 

По думите на ресорния министър д-р Петър Москов средствата в публичния фонд ще бъдат с 247 млн. лв. повече от тази година, което се равнява на почти два годишни бюджета за дентална помощ. Увеличението се дължи на по-високите минимални работни заплати и прагове в страната, увеличената вноска от страна на държавата (която ежегодно расте с 5%), отчетената по-добрата събираемост на здравни осигуровки и задължителните отстъпки, които фармацевтичните фирми предоставят за лекарствата в позитивния лекарствен списък.

 

В проектобюджета на НЗОК за 2017 г. най-много допълнителни средства са планирани за болнична помощ - общо 114,2 млн. лв. повече от 2016-а. Така секторът ще харчи общо 1.457 млрд. лв.,но ще може да ползва и средствата, предвидени в резерва на публичния фонд - общо 341 млн. лева. Следващият по големина бюджет е този за медикаменти, който се увеличава с 46.6 млн. лв. и ще бъде 798 млн. лв., като над 15.5 млн. лв. от увеличението ще бъде харчено за онколекарства.

 

С почти 20 млн. лв. се вдигат средствата за заплащане на преминал болен при личните лекари, а с 24 млн. лв. се увеличават парите за стоматолозите, които от септември месец тази година изпълняват трета дейност за сметка на касата. С почти 10 млн. лв. повече ще разполагат и специалистите, а бюджетът за медико-диагностична дейност се вдига малко над 7 млн. лева.

 

Преди внасянето на проектобюджета на НЗОК в Министерски съвет Надзорният съвет на НЗОК реши от текстовете да отпадне предложението за промени в Закона за здравното осигуряване, което да позволи на надзорниците извън държавната квота да получават възнаграждения за труда си. За сметка на това остават лимитите в болниците и спорната възможност касата да отнема договорите на своите партньори, а обжалването в съда да не спира изпълнението на решението й. 

 

След като бъде одобрен от Министерския съвет, проектобюджетът на НЗОК за 2017 г. ще бъде внесен за обсъждане в Народното събрание.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития