Новини - България

Кабинетът отпусна 20 млн. лв. за ваксини
Прочетена: 543 пъти

Допълнителни 20 млн. лв. в бюджета си ще получи Министерството на здравеопазването, за да закупи ваксини за Националния имунизационен календар за тази година, реши правителството на днешното си заседание. 

Сумата е необходима, за да се извършат детските реваксинации, които бяха пропуснати през последните две години. От здравното министерство припомнят, че през 2015 г. нито един кандидат не се яви на обявените търгове, затова всички налични количества бяха използвани за имунизации на новородените.

 

"Недоговорените количества ваксини през 2014 г. и 2015 г. доведоха до натрупване на голям контингент неимунизирани лица от различни възрасти, за които трябва да бъдат осигурени ваксини при първа възможност. В противен случай рискът от поява и разпространение сред неимунизираните на тежки ваксинопредотвратими инфекции е изключително висок", пише в официалния доклад на ведомството, с който то мотивира молбата си за допълнително финансиране пред Министерски съвет.

 

В документа се уточнява също, че реимунизацията на децата на 16-месечна възраст е спряна от март миналата година заради липсата на достатъчно количества от 5-валентната ваксина. 

 

"Особено критично бе положението с 5- и 6-компонентните ваксини, с които се имунизират новородени от 2-рия месец след раждането. Основна имунизация с тази ваксина до края на 2015 г. се осъществяваше единствено благодарение на дарение от Турция на 100 000 дози 5-компонентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б като резултат от сключено междуправителствено споразумение за дарение“, пише още в мотивите на здравното министерство. 

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития