Новини - България

Кабинетът одобри проекта за нов основен и допълнителен здравен пакет
Прочетена: 841 пъти

Разделянето на медицинската дейност в основен и допълнителен пакет е разписано в нов проект за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване, одобрен от правителството днес, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

 

Измененията са изцяло съобразени не само с Националната здравна стратегия и Концепция "Цели за здраве 2020", но също така с решението на Конституционния съд от началото на март тази година. Тогава магистратите стопираха основната реформа на здравния министър д-р Петър Москов и върнаха разделянето на медицинските дейности в основен и допълнителен пакет с мотива, че е разписано неясно и не на правилното място.

 

Според тях няма пречка здравната помощ да бъде разделена в различни пакети, но това трябва да става по ясни критерии, описани в закон (а не в подзаконов нормативен акт), въз основа на които различните заболявания и лечението им да се разпишат подробно в наредба. В резултат екипът на министър Москов преработи текстовете и отново ги внесе за одобрение от правителството.

 

Новият законопроект въвежда критериите, по които ще се извършва разделянето, а именно – дали е необходимо медицинските дейности да се осъществяват незабавно или да се планират за изпълнение, съобщават още от правителствената пресслужба. Отправна точка ще бъдат стадият, развитието, тежестта и остротата на съответното заболяване и състояние. От значение ще бъде осигуряването на здравна закрила на рискови групи като бременни и родилки, лица със заболявания и състояния, които могат да доведат до смърт или тежки необратими функционални увреждания на жизненозначими органи и системи.

 

В основния пакет ще попаднат дейностите, които следва да се извършват без отлагане във времето. В допълнителния пакет ще се включва лечение на диагностицирани заболявания или състояния, които не водят до непосредствена заплаха за живота или трайно увреждане на здравето и при които медицинските дейности могат да бъдат планирани във времето без опасност от влошаване на състоянието и степента или стадия на развитие на болестта.

 

Със законопроекта се предлага и промяна в Закона за здравето, свързана с дейността на здравните кабинети. Създава се възможност в здравните кабинети в детските градини, училищата, домовете за деца, социалните учебно-професионални центрове и приюти за деца да се извършват дейности, свързани с подпомагане процеса на наблюдение и лечение на деца с хронични заболявания. Това е още една мярка за реализиране на заявените здравни цели, свързани с поставяне на приоритетно място на грижите за здравето на децата, уточняват от пресцентъра на Министерския съвет.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития