Новини - България

Извадиха 15-килограмов тумор от гърдите на мъж
Прочетена: 284 пъти

Огромен тумор в напреднал стадий и внушителното тегло от 15 килограма отстраниха хирурзите от УМБАЛ "Св. Марина" във Варна след шестчасова миниинвазивна операция, съобщиха от лечебното заведение.

 

Пациентът - млад мъж на 39 г., е постъпил в Клиниката по ендокринология на университетската болница с изключително ниски стойности на кръвната захар и влошено общо състояние. Специалистите обаче установяват излив в дясната гръдна половина и попадат на огромна туморна формация в напреднал стадий. Образуванието притиска съседните органи и лекарите диагностицират пълна компресия на бял дроб, горна и долна празна вена, частична компресия на дясна камера и дясно предсърдие и ангажиране на перикард, гръдна стена и диафрагма.

 

Самата операция се извършва от мултидисциплинарен екип от гръдни хирурзи, начело с проф. Радослав Радев, както и кардиохирурзи с ръководител доц. Пламен Панайотов. Те подготвят пациента за оперативно лечение с медикаменти, като преди това се извършва емболизация на хранещите кръвоносни съдове на тумора. С тази минимално инвазивна нехирургична процедура се постига намаляне на кръвоснабдяването на тумора. Поради големината му и засегнатите съседни органи, интервенцията се извършва, като се изключва работата на сърцето, чиято функция е заместена с машина – "Сърце-бял дроб".


Лекарите в УМБАЛ "Св. Марина" споделят, че в медицинската практика такъв вид образувания се срещат изключително рядко. Освен големите размери, туморът е имал силно развита кръвоносна система, а кръвоносни съдовете са били с размер около 3 см. в диаметър всеки.


В момента пациентът се възстановява след сложната интервенция, а жизнените му показатели постепенно се подобряват.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития