Новини - България

Изтеглят шоколад и сладолед с алергени в състава
Прочетена: 481 пъти

Сладолед и няколко вида шоколад на фирмите „Нестле" и ИКЕА ще бъдат изтеглени от българския пазар, защото съдържат алергени, които не са обозначени на етикета, съобщава на сайта си организацията "Активни потребители". 

"Нестле" ще изтегли доброволно от пазарите в България и Румъния партиди с "Алома тирамису" с номера 61166535 и 61626535 поради съмнения за попадане на външен алерген по време на производството", гласи официалното съобщение на компанията.

Партидите са произведени в сладоледената фабрика във Варна, а служители са открили парчета от недекларирани ядки върху ситото, пресяващо една от суровините, използвани при производството на продукта. Партидата е незабавно унищожена, а като допълнителна предпазна мярка е взето решение за доброволно изтегляне и на съседните партиди, за да се изключи всякаква вероятност недекларираният алерген да присъства в изделието на пазара.

 

В същото време ИКЕА изтегля няколко вида шоколади от магазините си поради недостатъчна информация на опаковката за възможното наличие на лешници и/или бадеми. От ИКЕА обявяват, че продуктите са напълно безопасни за всички хора, които не проявяват алергични реакции към двата вида ядки.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития