Новини - България

Изследват бабата на малкия Байрям за донорска съвместимост
Прочетена: 280 пъти
Снимка: Министерство на здравеопазването

Бабата на 8-годишния Байрям, който отпътува на 26 март от с. Тъжа за бъбречна трансплантация в Германия, Селима Али е подложена на пълни лабораторни изследвания за възможността да бъде донор на своя внук. Те ще приключат в четвъртък, когато ще се проведе психосоматично изследване и окончателен разговор във връзка с предстоящите действия, съобщават от Министерството на здравеопазването.

 

В продължение на 3 седмици от приемането на момчето в клиниката в Тюбинген то ще бъде подложено на диализа, след което ще бъдат извършени операция на вродената аномалия на отделителната му система и последващата трансплантация. Ако изследванията потвърдят пригодността на бабата Селима Али за донор и всички дейности по трансплантацията приключат успешно, ще се наложи активно наблюдение на детето за около половин година в германската клиника.

 

Директорът на Фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева продължава контакта си с клиниката в Тюбинген. Днес тя е уведомена от лекуващия лекар на Байрям, че следващата седмица, когато са готови първите резултати от изследванията на донора и детето, специалистите в клиниката ще проведат консилиум за обсъждане на трансплантацията. От лечебното заведение са уверили, че предвидените изследвания вървят по план и към момента малкият Байрям и баба му се чувстват добре. От клиниката подчертават, че в случай на непригодност на бабата Селима Али, ще се търси друг подходящ донор.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития