Медицина на бъдещето - Биотехнологии

Изследване намира връзка между нощния труд и развитието на рак
Прочетена: 685 пъти

Ново проучване предлага теория и потенциално решение на връзката между работата на нощни смени и увеличения риск от развитие на рак, съобщава сайтът News-Medical.

 

От няколко години насам учените смятат, че нарушаването на естествения ритъм на биологичния часовник е сред причините за увеличен риск от рак, но механизмите, които стоят зад това все още не са ясно определени.

 

Сега, американски изследователи констатират, че работата през нощта намалява способността на тялото да регенерира увредената ДНК, увеличавайки риска от развитие на мутации.

 

Според публикация в Occupational & Environmental Medicine, в рамките на изследването е тествана урината на 50 души, работещи нощна смяна, за наличието на 8-хидроксидеоксигуанозин (8-OH-dG) - вещество, което реагира с ДНК, причинявайки мутация. След това участниците са били тествани повторно, след нормални дневни смени. Според Parveen Bhatti от Центъра за изследване на рака на Фред Хътчинсън, Сиатъл, хората с по-високо ниво на 8-OH-dG в урината се възползват повече от механизмите на тялото за възстановяване на ДНК.

 

Изследователите установяват, че когато хората работят нощем, 80% по-малко от 8-OH-dG се екскретира в урината. Проучването също така потвърждава, че намалената функция за възстановяване на ДНК е свързана и с по-ниски нива на мелатонин, което от своя страна води до понижени нива на 8-OH-dG.

"Това, което се случва е, че мелатонинът обикновено подтиска възстановяващата функция на организма", казва Bhatti.  

Изследователят има намерение да проведе друго проучване, за да изследва добавянето на мелатонин и дали той ще позволи на хората, работещи нощна смяна да регенерират ДНК докато спят през деня.

"Ако тези ефекти се потвърдят, трябва да се проучи добавянето на мелатонин като възможност за намаляване на появата на потенциално канцерогенно увреждане на ДНК при работниците на смени", заключава той.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития