Медицина на бъдещето -

Изобретиха 3D “мини-ретини” от човешки и миши стволови клетки
Прочетена: 565 пъти

Изследователи от Германия са изобретили нов метод за отглеждане на триизмерна ретина, която наподобява организацията на тъканите в истинския орган, от стволови клетки от човек или мишка, пише Science Daily, цитиран от „Фокус“. Направените от тях “мини-ретини” откриват нови възможности за лечение на очни увреждания.

 

По думите на Майк Карл от Германския център за невроденегеративни болести, който е старши автор на изследването, целта е не само да се създаде най-близкото подобие на истинска ретина, но и да се разработят нови и различни методи за проучване на тъканите на ретината. Технологиите, базирани на стволови клетките отварят врата към създаването на терапии за свързана с възрастта загуба на зрение. 3D ретиналните органоиди, създадени в лабораторията на Карл, например, ефективно пресъздават формирането на ретина. Това включва засичащите светлина конусовидни клетки. Конусовидните фоторецептори са най-ценният вид клетки в ретината, що се отнася до лечение за пациенти с ретинална дегенерация.

 

Следващата цел на изследователите е да създадат дори по-сложни “мини-ретини”, в които евентуално да има кръвоносни съдове, както и да използват органоидите, за да изследват регенерацията и функционирането на различни видове нервни клетки и по-специално от човешка ретина.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития