Новини - България

Изчезна лекарство за рак на пикочния мехур
Прочетена: 1231 пъти

"Здравейте, оперирана съм шест пъти от карцином на пикочния мехур. С решение на Клинична онкологична комисия по химиотерапия ми е предписана интракавитарна химиотерапия с Митомицин Ц. При опита ми да започна това лечение ми беше казано, че предписаното ми лекарство се спира от внос от Здравната каса".

 

Обезпокоителният сигнал е изпратено до Център за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ), а пациентката се интересува дали медикаментът има заместител на пазара или изобщо няма да може да се лекува.

 

От ЦЗПЗ твърдят, че водещи онколози у нас също са потвърдили за липсата на лекарството и предполагат, че е спряно от внос, защото притежателят на разрешението за употреба не е успял да договори задължителната отстъпка с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

 

По този казус в сайта на здравната каса е публикувано следното съобщение:

"В изпълнение на разпоредбите на чл. 45, ал.21 от ЗЗО и  § 17 от ПЗР на Наредба № 10/2009г., НЗОК преустановява заплащането на лекарствения продукт. НЗОК ще заплати приложените и отчетени количества за м. януари  2017 г.".

Центърът за защита правата в здравеопазването информира, че медикаментът няма заместител на българския пазар и щом НЗОК няма да го плаща повече, това ще трябва да правят самите пациенти.

"Ако фирмата се изтегли от българския пазар, както други направиха вече, пациентите започват да се снабдяват от чужбина", алармират от ЦЗПЗ.

Другата възможност за онкоболните е да сменят терапията си, стига това да е възможно от медицинска гледна точка.

 

С казуса тепърва ще се занимават Надзорният съвет на НЗОК и Министерството на здравеопазването.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития